Posts Tagged ‘storfe’

h1

Gelatin

mai 17, 2011

TEMA:
Gelatin

Hva er gelatin?

Gelatin er et protein som er utvunnet fra blant annet knokler og bein fra dyr og fra fisk (Wikipedia). 

Hvordan fremstilles gelatin?

Den vanligste formen for gelatin som brukes i produksjon av næringsmidler er biprodukter fra slakterier som foredler svin og storfe. Råvarene kommer fra skrotter som er godkjent som mat for mennesker etter veterinærkontroll. Proteinet (kollagenet) utvinnes ved hjelp av hydrolyse, dvs. at det ekstraheres i varmt (kokende) vann. Det proteinholdige vannet går gjennom rensing, avsaltning, sterilisering og tørking (Wikipedia).

Er gelatin halal?

Det er mange som tror at gelatin som kommer fra ku eller storfe er halal og at det kun er gelatin fra svin som er haram. Dette er feil. All gelatin som kommer fra dyr som ku og storfe er haram så lenge dyret ikke har blitt slaktet på halal-måte. Alle matvarer og godteri som inneholder gelatin (så lenge ikke annet er oppgitt) er derfor haram siden dyrene som gelatinen utvinnes fra er slaktet på haram måte. 

Gelatin som finnes i halal-merkede produkter i utenlandske butikker er halal. 

Gelatin fra fisk er halal, og brukes for det meste i kapsler og andre relaterte produkter (men sjeldent i matvarer).

WallahuAlam,

halalharamguide 

h1

Fakta om TINE produkter: halal & haram

november 16, 2009

Her er en liste over viktige ingredienser i TINE produkter. Informasjonen er hentet fra TINE sine websider. PDF-filen kan lastes ned her: Faktaark religion og matregler.

Løpe

TINE bruker løpe utvunnet fra storfe i sine oster. (Det er delte meninger om løpe er halal eller haram blant lovskolene, men løpe fra storfe/kalv/ku er tillat i Hanafi-lovskolen).

Det finnes TINE oster uten animalsk løpe som er fremstilt av mikrobiell løpe eller uten løpe (halal):

– Norbo ost (halal-godkjent m/ mikrobiell løpe)
– Norsk Chevre (mikrobiell løpe)
– Snøfrisk hvitost (mikrobiell løpe)
– TINE Kremsot
– Snøfrisk
– Sans Kesam
– Sans Kremost
– TINE Gamalost
– TINE pultost

( ^ Resten av ostene er uten løpe)

Gelatin

Brukes i et fåtall av TINE’s produkter og utvinnes av svin. Følgende produkter inneholder gelatin (haram):

– Sans Yoghurt 0,1%
– TINE Yoghurt Omega 3
– LITAGO Yoghurt Omega 3
– LITAGO Yoghurtkesam
– Crème Chèrie (ost)

Tilsetningsstoffer

Mono- og diglyserider: Alle mono- og dygliserider, emulgatorer e471 og e472 i TINE produkter er fremstilt fra planteråstoff og kan spises av muslimer, jøder og vegetarianere (halal).

Karmin: E120 er fremstilt fra en insektart (haram).

D-vitamin

Vitamin D som finnes i TINE Melk Ekstra Lett og TineSmør er godkjent for vegetarianere, kosher og halal (halal).

Alkohol i Kefir

TINE Kefir Økologisk inneholder 25-50 milliontidels milligram alkohol per liter, noe som er godt under 0,1% alkohol i kefiren og kan derfor konsumeres av muslimer (halal).
Grunnen til alkoholdannelsen i kefir og bl.a. brøddeig er gjæringsprosessen.

WallahuAlim.

halalharamguide

h1

Tine oster – løpe

juni 12, 2009

En leser har sendt oss info. om Tine oster. JezakAllah så mye!

Svar fra Tine ang. LØPE i ostene deres:

«Løpe er et enzym som brukes i ysteprosessen som katalysator for å skille
ostestoffet og mysen i melken. Av ostestoffet produseres det hvitost, og av
mysen blir det produsert brunost. Løpe er et naturlig stoff som blir
utvunnet fra storfemager (ikke svin) og inneholder enzymene chymosin og
bovinpepsin. Ved produksjon av løpe trekkes (ekstraheres) løpeenzymene fra
slaktede storfemager. Dyret er ikke slaktet halal. Det er ikke løpe fra
svin i noen av TINE sine oster. Når det gjelder merking av produktene er
dette etter de krav om stilles til merking».

Tine bruker ikke svineløpe i deres oster, men løpe utvunnet fra storfemager. Men siden dyret ikke er slaktet halal er det også her uenigheter mellom lovskolene om løpe er halal eller haram. Jeg skal forsøke å poste tema angående løpe og hva de forskjellige lovskolene sier om det, men anbefaler å ikke konsumere løpe baserte oster da det finnes andre varianter uten løpe som kan komsumeres av muslimer.


WallahuAlim.

halalharamguide