h1

Gelatin

mai 17, 2011

TEMA:
Gelatin

Hva er gelatin?

Gelatin er et protein som er utvunnet fra blant annet knokler og bein fra dyr og fra fisk (Wikipedia). 

Hvordan fremstilles gelatin?

Den vanligste formen for gelatin som brukes i produksjon av næringsmidler er biprodukter fra slakterier som foredler svin og storfe. Råvarene kommer fra skrotter som er godkjent som mat for mennesker etter veterinærkontroll. Proteinet (kollagenet) utvinnes ved hjelp av hydrolyse, dvs. at det ekstraheres i varmt (kokende) vann. Det proteinholdige vannet går gjennom rensing, avsaltning, sterilisering og tørking (Wikipedia).

Er gelatin halal?

Det er mange som tror at gelatin som kommer fra ku eller storfe er halal og at det kun er gelatin fra svin som er haram. Dette er feil. All gelatin som kommer fra dyr som ku og storfe er haram så lenge dyret ikke har blitt slaktet på halal-måte. Alle matvarer og godteri som inneholder gelatin (så lenge ikke annet er oppgitt) er derfor haram siden dyrene som gelatinen utvinnes fra er slaktet på haram måte. 

Gelatin som finnes i halal-merkede produkter i utenlandske butikker er halal. 

Gelatin fra fisk er halal, og brukes for det meste i kapsler og andre relaterte produkter (men sjeldent i matvarer).

WallahuAlam,

halalharamguide 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: