h1

Wrigley Tyggegummi/Drops Halal

november 20, 2012

Bilde

WRIGLEY Scandinavia kan bekrefte at ingen av deres tyggegummi eller andre produkter (drops) inneholder animalske ingredienser og er derfor halal.
NB! Gjelder kun disse typene som finnes i Skandinavia (Extra, Extra White, Juicy Fruit, Hubba Bubba, Extra Tabs og Extra Drops).

Bilde

WallahuAlam

h1

Animalsk e471 i Findus Smördeg/Butterdeig

november 8, 2012

Bilde

Findus kan opplyse at e471 i Findus Smördeg/butterdeig er av animalsk opprinnelse og er derfor haram.

Bilde

WallahuAlam

h1

Tine Produkter Høsten 2012 – Nyheter

november 7, 2012

Her er en liste over hvilket av TINE’s nye produkter for høsten 2012 er halal eller haram.


HALAL

Piano Appelsingele
Piano Bringebærgele
Piano Jordbærgele
Piano Eplegele
Piano Melkesjokoladepudding
Piano Ekstra fyldig Sjokoladepudding
Piano Sigantur Lys Sjokolademousse (inneholder mysepulver – les her)
Piano Signatur Sjokoladedrøm med rørte Solbær

Tine Yoghurt Mild Naturell
Tine Yoghurt Mild Vanilje
Tine Yoghurt Mild Bringebær/Rabarbra
Tine Yoghurt Mild Fersken/Banan

Tine Yoghurt Høstfrisk Gul Plomme
Tine Yoghurt Høstfrisk Solbær
Tine Yoghurt Høstfrisk Stikkelsbær
Tine Yoghurt Høstfrisk Morell

Biola Yoghurt Skogsbær
Biola Yoghurt Fersken/Aprikos

Go’Morgen Mindre Søt Jordbær/Kiwiyoghurt med fiberkrønsj
Go’Morgen Mindre Søt Solbær/Blåbæryoghurt med fiberkrønsj

Tine Kremost med topping Tranebær/Kvede/Eple
Tine Kremost med topping Honning/Nøtter
Tine Kremost med topping Pære/Ingefær

Nå Italiensk Pizzabunn
Nå Pizzasaus Tomat
Nå Pizzasaus Crème Fraîche

Sunniva Premium Sesongens Eple frå Hardanger
Sunniva Premium Appelsin og Mandarin

TINE Styrk
TINE Kulturmjølk
Biola Original Syrnet Skummetmelk med Blåbær
Biola Laktosefri Syrnet Melk med Blåbær

HARAM

Tine Kremost til Baking Naturell (gelatin)
Tine Kremost til Baking Vanilje (gelatin)

Piano Signatur Ostekake med Pasjonsfruktspurè (gelatin)
Piano Signatur Ostekake med Bringebærsaus (gelatin)

Les mer om gelatin her

WallahuAlam

h1

Halal Piano Desserter

november 6, 2012

Følgende Tine Piano desserter inneholder ingen animalske ingredienser og er halal.

Sauser/kremer:

– Piano Bringebærsaus
– Piano Vaniljesaus
– Piano Vaniljekrem

NB! Gjelder ikke Piano Romkrem – inneholder alkohol


Mousse:

– Piano Signatur Sjokoladedrøm med rørte Solbær


Yoghurt:

– Piano Duo Yoghurt Karamell og Nøttecrisp (inneholder mysepulver)
– Piano Duo Yoghurt Sjokolade og Sjokocrisp (inneholder mysepulver)
– Piano Duo Yoghurt Nøttetoffee og Sjokocrisp (inneholder mysepulver)

Les mer om mysepulver her.

– Tine Yoghurt Nyt Kirsebær
– Tine Yoghurt Nyt Solbær
– Tine Yoghurt Nyt Blåbær
– Tine Yoghurt Nyt Bringebær

WallahuAlam

h1

Gelatin i Piano Sjokoladepudding med Vaniljesaus

november 6, 2012

Følgende Tine Piano Sjokoladepudding med Vaniljesaus inneholder blant annet gelatin og er haram.

WallahuAlam

h1

Halal Piano Puddinger

november 6, 2012

Følgende puddinger i Tine Piano serien inneholder ingen animalske ingredienser og er halal.

– Piano Melkesjokoladepudding
– Piano Crème Brûlée
– Piano Ekstra fyldig Sjokoladepudding
– Piano Sjokoladepudding
– Piano Karamellpudding
– Piano Mandelpudding

WallahuAlam

h1

Halal Piano Gelé

november 6, 2012

De nye Tine Piano ferdiggeléene inneholder ikke gelatin eller andre animalske ingredienser og er halal.

Dette gjelder alle typer smak:

– Piano Appelsingelé
– Piano Eplegelé
– Piano Bringebærgelé
– Piano Jordbærgelé

Bilde

NB! Gjelder kun de nye geléene som er ferdiglaget i kartong (ikke andre pulvergelé)

WallahuAlam

h1

Freia Hurtiggelé halal

juni 15, 2011

Freia Hurtiggelé Markjordbær og Villbringebær inneholder ikke gelatin.

NB! Det er kun Hurtiggelé som kan konsumeres, resten av Freia gelé inneholder gelatin og er haram.

WallahuAlam,

halalharamguide

h1

Vegetabilske emulgatorer i Dan Cake

mai 30, 2011

Dan Cake bruker vegetabilske emulgatorer e471 og e472 i sine produkter (kaker).

NB! Om Dan Cake sine kaker skulle  inneholde animalske ingredienser vil det være angitt (stå) på emballasjen (pakken) i ingredienslisten. Husk derfor å lese nøye gjennom ingrediensene.

WallahuAlam,

halalharamguide

h1

Halal Maarud potetgull

mai 25, 2011

Maarud bekreftet i 2005 og 2008 at krydderet og smaksforsterkerne som de brukte i sine potetgull kunne ha animalsk opprinnelse.

Under relansering av ny Maarud pose i september 2010 gikk de over til naturlig krydder i noen av sine potetgull. Det betyr at de ikke lenger inneholder animalske ingredienser/krydder og er halal. (Det kan leses i ingrediensene på posen at de ikke lenger inneholder smaksforsterkere eller tvilsom aroma).

Dette gjelder:

Maarud Salt
Maarud Salt & Pepper
Maarud Paprika

NB! Husk at dette ikke gjelder alle Maarud potetgull. Husk derfor å lese nøye gjennom ingrediensene bak på posen.
Listen vil bli oppdatert etterhvert som vi undersøker flere Maarud potetgull poser.

WallahuAlam,

halalharamguide

h1

Dyreparken is inneholder gelatin

mai 18, 2011

Hennig Olsen Dyreparken is inneholder gelatin og er derfor haram.

WallahuAlam,

halalharamguide

h1

Halal godis

mai 18, 2011

Den svenske siden Halalgodis.se har et stort utvalg i halal gele godteri til billige svenske priser. Det er litt usikkert om de sender til Norge. Siden har også nyttig informasjon om gelatin.

Haribo godteri finnes også som halal (bruker gelatin fra halal-slaktede dyr) og er å finne i enkelte utenlandske matbutikker i Oslo og Svinesund (den utenlandske matbutikken ved Happyland (EuroCash)).
Husk å se etter «halal / helal» merket på pakken, siden de er helt like vanlig Haribo pakker.

   

Hadde vært veldig fint om de som vet hvilken butikker i Oslo som fører halal Haribo kan dele dette med oss.

WallahuAlam,

halalharamguide

h1

Gelatin

mai 17, 2011

TEMA:
Gelatin

Hva er gelatin?

Gelatin er et protein som er utvunnet fra blant annet knokler og bein fra dyr og fra fisk (Wikipedia). 

Hvordan fremstilles gelatin?

Den vanligste formen for gelatin som brukes i produksjon av næringsmidler er biprodukter fra slakterier som foredler svin og storfe. Råvarene kommer fra skrotter som er godkjent som mat for mennesker etter veterinærkontroll. Proteinet (kollagenet) utvinnes ved hjelp av hydrolyse, dvs. at det ekstraheres i varmt (kokende) vann. Det proteinholdige vannet går gjennom rensing, avsaltning, sterilisering og tørking (Wikipedia).

Er gelatin halal?

Det er mange som tror at gelatin som kommer fra ku eller storfe er halal og at det kun er gelatin fra svin som er haram. Dette er feil. All gelatin som kommer fra dyr som ku og storfe er haram så lenge dyret ikke har blitt slaktet på halal-måte. Alle matvarer og godteri som inneholder gelatin (så lenge ikke annet er oppgitt) er derfor haram siden dyrene som gelatinen utvinnes fra er slaktet på haram måte. 

Gelatin som finnes i halal-merkede produkter i utenlandske butikker er halal. 

Gelatin fra fisk er halal, og brukes for det meste i kapsler og andre relaterte produkter (men sjeldent i matvarer).

WallahuAlam,

halalharamguide 

h1

Halalharamguide på Facebook

mai 16, 2011

Kjære brødre og søstre,

Da er Facebook sidene for halalharamguide opprettet. Hjelp oss med å spre budskap og informasjon til så mange muslimer som mulig.

Sidene vil bli oppdatert jevnlig, Insha’Allah.

Må Allah velsigne oss alle. Amen.

JezakAllah,

halalharamguide

h1

Hennig-Olsen Sørlandsis Vanilje uten mysepulver

mai 16, 2011

Hennig-Olsen bruker ikke lenger mysepulver i Sørlandsis Vanilje (Gjelder kun Vanilje). Sørlandsis Vanilje inneholder ingen andre haram ingredienser.

WallahuAlam,

halalharamguide

h1

Vegetabilsk emulgator e471 i Nugatti

mai 11, 2011

Stabburet kunne bekrefte at emulgator e471 i Nugatti Krønsjy, Nugatti Max og Nugatti Air er av vegetabilsk opprinnelse.

   

WallahuAlam,

halalharamguide
 

h1

Synnøve Finden oster er halal

april 4, 2010


Synnøve Finden
bruker
vegetabilsk/syntetisk løpe i alle sine oster (begynte å gjøre det for ca. 2 år siden). Løpen fremstilles ut fra mikroorganismer (sopp).
Synnøve Finden oster er halal (gjelder alle typer guloster, brunoster, revet oster, prim, kryddersmør og andre typer oster) og kan konsumeres av muslimer.
Fargestoffet e160a (brukes i Synnøve revet smaksrik og Synnøve revet Økonomipakke) er av vegetabilsk opprinnelse.
Informasjonen står også på nettsidene deres (at løpen er vegetabilsk og kan konsumeres av vegetarianere).


WallahuAlam

halalharamguide

h1

Bakeverket korvbröd (pølsebrød)

april 2, 2010


Bakeverket pølsebrød som finnes i Sverige (korvbröd 8-pk) inneholder ingen animalske ingredienser eller tilsetningsstoffer.

WallahuAlam


halalharamguide

h1

Battery Energy Drink (Ringnes)

april 2, 2010

Battery Energy Drink er alkoholfri og inneholder ingen animalske ingredienser.


WallahuAlam

halalharamguide

h1

Burn Energy Drink (the Coca-Cola Company)

april 2, 2010


Burn Energy Drink inneholder ingen animalske ingredienser og alkohol.
Fargestoffet e160 blir stabilisert med fiskegelatin.

WallahuAlam

halalharamguide

h1

Tine NÅ pizza og paibunner (halal)

april 2, 2010

Tine pizzabunner og paibunner inneholder ingen animalske ingredienser (bare egg).
Ethylalkohol i bunnene vil fordampe under steking og dermed utgjøre 0% alkohol.
Tine NÅ pizzabunner og paibunner (NÅ vaffelrøre) kan konsumeres av muslimer.

WallahuAlam

halalharamguide

h1

Nidar «Plommen i Egget» påskeegg

mars 4, 2010

Som flere av dere allerede vet (eller kanskje ikke), så er Freia Påskeegg dessverre haram (inneholder animalsk emugator).
Nidar har i år lansert påskeegg kalt «Plommen i Egget» som nå er å finne i butikkene rett før påske.
Det vil sikkert glede alle påskeegg elskere å høre at Nidar sine påskeegg «Plommen i Egget»  inneholder vegetabilsk emulgator e476 og mysepulveret er fra ku. Påskeeggene til Nidar inneholder ingen haram ingredienser, men inneholder  mysepulver. Les mer om mysepulver her.


[Bilde+2.png]

WallahuAlam.

halalharamguide

h1

Freia Twist

desember 20, 2009

Freia TWIST (340 g) inneholder vegetabilsk emulgator e476 og alkoholprosenten i bitene (Caramel, Cocos, Marsipan & Nougatcrisp) er mindre enn 0,1 % (halal). Twist 340 g posen kan konsumeres av muslimer, men inneholder mysepulver (ku). Les om mysepulver her.

NB! Innholdet i Twist-posen har forandret seg mye gjennom tiden. Mange nye biter har kommet og gamle biter har blitt tatt ut. I en periode inneholdt Twist-posen gelatin, men det gjør den ikke nå. Vær obs på at innholdet i Twist-posen kan forandre seg, og da er det viktig å lese ingrediensene jevnlig på posen for å se om det ikke er forandringer (haram ingredienser). Twist-posen som er i butikkene nå (340 g) inneholder ikke haram ingredienser. Jeg er usikker på om det er innholdsforskjell i Twist 340 g pose og 1/2 kg posen (Les ingredienser i 1/2 kg posen før du kjøper den for sikkerhetsskyld, se da etter om det er andre tvilsomme e-nummere og ingredienser bortsett fra e476 og alkohol)? Om noen har opplysninger om det, vær vennligst å ta kontakt med oss på halalharamguide@live.no.

WallahuAlam.

halalharamguide

h1

Diplom Is ROYAL

desember 18, 2009

Diplom Is ROYAL (liter is):

ROYAL Irish Coffee m/ sjokoladebiter inneholder ethyl alkohol og propylene glycol. Alkoholen er botanisk/vegetabilsk fremstilt og utgjør mindre enn 0,1 % i isen (halal å konsumere). Propylene glycol er syntetisk.

ROYAL banana split, Irish Coffee og Gammeldags vanilje  inneholder fargestoffet e160a (betakaroten). Denne er også vegetabilsk og inneholder ikke gelatin.

Ingen av Diplom Is ROYAL (liter is) inneholder haram ingrediener, men blir fremstilt med mysepulver (ku). Les mer om mysepulver her.

WallahuAlam.

halalharamguide

h1

Vegetabilske emulgatorer i First Price brød

desember 18, 2009

Unil kan opplyse at First Price brød inneholder vegetabilske emulgatorer. De skal begynne å merke dette på brødposene.

WallahuAlam.

halalharamguide

h1

Fakta om TINE produkter: halal & haram

november 16, 2009

Her er en liste over viktige ingredienser i TINE produkter. Informasjonen er hentet fra TINE sine websider. PDF-filen kan lastes ned her: Faktaark religion og matregler.

Løpe

TINE bruker løpe utvunnet fra storfe i sine oster. (Det er delte meninger om løpe er halal eller haram blant lovskolene, men løpe fra storfe/kalv/ku er tillat i Hanafi-lovskolen).

Det finnes TINE oster uten animalsk løpe som er fremstilt av mikrobiell løpe eller uten løpe (halal):

– Norbo ost (halal-godkjent m/ mikrobiell løpe)
– Norsk Chevre (mikrobiell løpe)
– Snøfrisk hvitost (mikrobiell løpe)
– TINE Kremsot
– Snøfrisk
– Sans Kesam
– Sans Kremost
– TINE Gamalost
– TINE pultost

( ^ Resten av ostene er uten løpe)

Gelatin

Brukes i et fåtall av TINE’s produkter og utvinnes av svin. Følgende produkter inneholder gelatin (haram):

– Sans Yoghurt 0,1%
– TINE Yoghurt Omega 3
– LITAGO Yoghurt Omega 3
– LITAGO Yoghurtkesam
– Crème Chèrie (ost)

Tilsetningsstoffer

Mono- og diglyserider: Alle mono- og dygliserider, emulgatorer e471 og e472 i TINE produkter er fremstilt fra planteråstoff og kan spises av muslimer, jøder og vegetarianere (halal).

Karmin: E120 er fremstilt fra en insektart (haram).

D-vitamin

Vitamin D som finnes i TINE Melk Ekstra Lett og TineSmør er godkjent for vegetarianere, kosher og halal (halal).

Alkohol i Kefir

TINE Kefir Økologisk inneholder 25-50 milliontidels milligram alkohol per liter, noe som er godt under 0,1% alkohol i kefiren og kan derfor konsumeres av muslimer (halal).
Grunnen til alkoholdannelsen i kefir og bl.a. brøddeig er gjæringsprosessen.

WallahuAlim.

halalharamguide

h1

TORO supper (halal)

november 13, 2009

TORO supper inneholder vegetabilsk smaksforterker (natriumglutamat) og aroma. Men husk å lese bak på ingredienslista, fordi mange av suppene inneholder kjøttaroma og/eller kjøttboller og pølsebiter.
Mange av TORO supper inneholder fargestoffet betakaroten som er vegetabilsk. TORO bruker ikke gelatin i deres supper.

TORO (halal) supper uten animalske ingredienser:

– Bergensk Fiskesuppe
– Grønnsaksuppe
– Kremet Grønnsaksuppe
– Lofoten Fiskesuppe med skalldyr og grønnsaker
– Kremet Spinatsuppe
– Kremet Aspargessuppe
– Kremet blomkålsuppe
– Meksikansk Tomatsuppe fra Guerrero med chili, jalapeno og paprika
– Skomvær Fiskesuppe (inneholder reker (makruh))
– ABC Kremet Tomatsuppe
– Kremet Kantarellsuppe med creme fraiche, gulrot, vårløk og timian
– Kremet Gulrotsuppe med appelsin og koriander
– Tomatsuppe med mozarella og urter (inneholder mozzarella m/ løpe  fremstilt av kumelk og myse fra ku)

* Les om mysepulver her.

NB! De andre suppene som ikke er nevnt i lista, inneholder en eller annen form for kjøttekstrakt og/eller aroma, kjøttboller, pølser osv og er haram.

 

WallahuAlim.

halalharamguide

h1

Vegetabilsk emulgator e471 i Pringles

november 13, 2009

Pringles inneholder emulgator e471 som er av vegetabilsk opprinnelse. Pringles bruker ingen animalske
produkter, bortsett fra meieriprodukter og mysepulver. Les om mysepulver her.
Pringles som er full vegan uten mysepulver: Pringles Original, Pringles Paprika og Pringles Salt & Vinegar.
Dessuten er alle Pringles som er tilegnet vegetarianere merket av nederst på boksen.

WallahuAlim.

halalharamguide

h1

OLW potetchips

oktober 20, 2009

OLW potegull (chips) bruker vegetabilske smaksforsterkere (e621, e627, e631, e635) i alle sine potetchips.
De har ingen animalske ingredienser i deres potetchips og er dermed halal.

WallahuAlim.

halalharamguide

h1

First Price PartyMix potetgull

september 26, 2009

Unil kan opplyse at First Price PartyMix potetgull ikke inneholder animalske ingredienser og er dermed halal.

WallahuAlim.

halalharamguide

h1

Rema 1000 ~ nytt brødkonsept

september 9, 2009


En leser har delt verdifull og nyttig informasjon med oss. JezakAllah så mye!

«Vil bare dele en ting med dere der ute som er bevisste på hva dere spiser m.t.p. halal/haram.
Rema1000 har startet et nytt “konsept” som går ut på å gjøre det lettere for kunden å velge riktig brød.
Bak på brødposene er det blant annet merket med et “V” ikon, etterfulgt av teksten: egnet/ikke egnet for VEGETARIANERE.
Jeg personlig synes det er til stor hjelp, nå slipper jeg å lese gjennom flere brødposer for å finne riktig brød.
Et annet fint ting de har begynt med er at det står pris på hvert enkelt brødpose. Fikk jo nesten knekk i nakken av å lese plakatene som sto 3 meter over gulvet før, for å finne prisen på brødet man endelig hadde funnet:)»

WallahuAlim.

halalharamguide

h1

McDonalds

september 6, 2009

En telefon til McDonalds kunne bekrefte at McDonalds fiskeburger (Filet-O-Fish) ikke inneholder animalske ingredienser. Dette gjelder både fisken, dressingen og hamburgerbrødet.
Fisken og pommes frites blir fritert i egne oljer og oljen byttes ut etter hver time (om jeg hørte riktig).
Fiskemenyen (Filet-O-Fish) er dermed halal å konsumere (uten osten).

Cheddarosten er det usikkerhet om, da de ikke hadde papirer på denne. Så lenge vi ikke vet noe om osten hos McDonalds er det best å bestille fiskemenyen uten ost.

PS: For sikkehetskyld er det alltid lurt å spørre betjeningen om fisken friteres i egen olje hos den McDonalds du
går for å spise da det kan forekomme slurv
.

WallahuAlim.

halalharamguide

h1

Burger King

september 6, 2009

Markedssjefen i Burger King Norge kan opplyse at fisken i BK Fish Meny friteres sammen med kylling og osteprodukter. Hamburgerbrødene inneholder emulgatorene e471 og e472, men jeg fikk ikke noe konkret svar om disse var animalske eller vegetabilske.

Halal mat som friteres eller stekes i samme olje eller panne som haram mat, er haram å konsumere. Derfor vil det være haram for muslimer å spise fiskemeny hos Burger King.

Forøvrig er det halal å spise pommes frites fra Burger King, da de blir fritert i egen olje.

WallahuAlim.

halalharamguide

h1

Vegetabilsk emulgator e471 i Nidar

september 3, 2009

Tilsetningsstoffet e471 som brukes i Nidar sjokolader er av vegetabilsk opprinnelse.

Nidar har utarbeidet en egen side for tilsetningsstoffer og halal geleprodukter.
Anbefales å lese gjennom disse sidene:

Tilsetningsstoffer
Halal geleprodukter 

Halal geleprodukter (kan spises av vegetarianere og muslimer)

– Troika
– Ifa
– Eukament
– Nidar Favoritter Mørkerød
– Panda lakris (alle varianter)
– Sjokoladefamilien (løsvekt)
– Bringebær (løsvekt)
– Påskesjokolade  
– New Energy SjokoFrukt (begge varianter)

Næringstabeller (ingredienser) for alle Nidar produkter
^ veldig nyttig link!

WallahuAlim.

halalharamguide


h1

Vegetabilske emulgatorer i Isbilen

september 3, 2009

Den Norske Isbilen anvender emulgatoren «mono- og diglyserider av fettsyrer»  som er en bestanddel i en blanding av flere emulgatorer. Alle komponentene i denne blandingen er av «ikke-animalsk» opprinnelse.

Husk å sjekke isene for andre haram/usikre ingredienser.

 

WallahuAlim.

halalharamguide

h1

Svensk halal & haram blogg

august 31, 2009

Under et søk i google kom jeg over denne svenske halal & haram bloggen. Mange av oss tar oss en tur til grensen oftere, mens andre drar en gang i blant. Uansett er det like viktig å vite om produktene som vi konsumerer er halal eller haram. Denne bloggen er utrolig nyttig da den oppgir informasjon innen forskjellige kategorier som legemidler, dagligvarer/søtsaker og kosmetikk/hygiene. Mange av produktene er også å finne her i Norge, som tannkremer (Colgate, Zendium) og diverse hudprodukter, så denne bloggen er det nok flere norske muslimer som kan ha nytte av.

Halal & Haram

WallahuAlim.

halalharamguide

h1

Alkohol i brus (halal)

august 31, 2009

Ikke alle visste dette, men noen brus inneholder alkohol i bitte bitte små mengder (akkurat som i nesten alle kaker, iskrem osv.) som hjelper til med å tilsette smak, noe som regnes for forretninghemmeligheter.
I følge reglene for spise og drikke i den Islamske juridiske loven, er slike små mengder alkohol som tilsettes ikke forbudt.

 Jeg gjengir følgende fatwa som be tatt av Fiqh Council of North America:


«Det er velkjent at enkelte leskedrikker, som Coca-Cola og Pepsi-Cola inneholder blant sine ingredienser en liten mengde alkohol, som brukes til å løse enkelte bestanddeler av drikker som farge, smak, osv.

Coca-Cola og Pepsi-Cola, for eksempel, inneholder ulike typer smaker, som anses å være en del av forretningshemmeligheter. Disse smaker oppløses i alkohol, noe som er ikke mer enn to til tre deler i tusen (0.03-0.02%) i disse drikkene.

Slike brus anses å være tillatt eller halal fra islamsk synspunkt, i henhold til reglene for å spise og drikke i den islamske juridiske lov.

Å forankre dette grunnkonseptet, ønsker vi å si at hvis en liten mengde av et forbudt stoff X er blandet med en dominerende tillatt stoff Y till stoffet X mister alle sine egenskaper som smak, farge og lukt, mister stoffet X kvalifikasjoner for å være urent og forbudt ved å bli oppløst i substans Y.

Denne konklusjonen støttes av en avgjørelse Imam Ibn Taymmiah i sin bok Al-Fatawa (21/502), og av anbefalingene fra niende Medical Fiqh Seminar i den islamske Medical Science Organization, som møttes i Ad-Dar Al-Bayda ‘ i Marokko i juni 1997.»

The Islamic Food and Nutrition Council legger videre til:

«I næringsmiddelindustrien er alkohol den nest vanligste løsemiddel etter vann. Noen av smaker som vanilje ikke kan lages uten alkohol. Man kan ikke forestille seg mat og drikke som iskrem, kaker, brus osv. uten bruk av alkohol, i den grad dette har blitt en uunngåelig urenhet i mat systemene. Muslimske land, som importerer matvarer, ta imot mat som inneholder små mengder alkohol.

Vi har etablert to nivåer av kontrollpunkter for
alkohol i næringsmidler og ingredienser:

Mindre enn 0,1 prosent på matvarer.
Mindre enn 0,5 prosent i råvarer.


På ovennevnte nivåer, kan man ikke oppdage tilstedeværelsen av alkohol etter smak, lukt eller syn.»
(Kilde: IslamOnline.net, originaltekst på engelsk)

Basert på fatwa ovenfor, er brus derfor halal, selv om det inneholder små mengder alkohol.

WallahuAlim.

halalharamguide

h1

Halal fløteis uten mysepulver

august 29, 2009

De aller fleste fløteis inneholder mysepulver. Mysepulver som nevnt før er et omstridt tema og jeg har postet et innlegg om dette under kategori TEMA. Mysepulver kommer inn under betegnelsen Mushbooh, som betyr tvilsomt.
Det er så klart best å la være å konsumere Mushbooh/tvilsomme produkter for å være på den sikre siden. For å gjøre det lettere for de som har vanskeligheter med å finne fløteis uten mysepulver, har vi utarbeidet en liste over en rekke fløteis som verken inneholder mysepulver eller andre haram ingredienser.

Her er en liste over 100% halal fløte-is uten mysepulver som trygt kan konsumeres av muslimer.

 

HALAL IS UTEN MYSEPULVER

Hennig-Olsen is:

Creme Jubiluem Peanøtt & Karamell
Creme Jubileum Vanilje
Creme Jubileum Melkesjokolade m/ Brownies

(Jordbær varianten inneholder fargestoffet e120 og er dermed haram. Bjørnebær varianten inneholder eggelikør og inneholder muligens alkohol).

Gelato Italiano Caramello
Gelato Italiano Ciocoolato

Goodies Mapleis m/ maplesaus og pistasjnøtter
Goodies Sjokoladeis m/ sjokoladebiter
Goodies Vaniljeis m/ daimkuler
Goodies Vaniljeis og jordbær

Økologisk Vanilje
Økologisk Jordbær

Små-is

Kings Ice Cookies and Cream
IcePod
Løveis

Diplom-is:

Sans Vanilje
Sans Solbær & Karamelliserte Gresskarkjerner
Sans Blå bær
(Sans Røde bær inneholder karmin og er haram)

Mövenpick Vanilla Dream
Movenpick Swiss Chocolate
Mövenpick Maple Walnut
Mövenpick Caramelita
Mövenpick Panna Cotta
Mövenpick Passion Fruit & Mango

Små is

Cookie ‘n Cream

Hjem-is:

Krone-is Sjokolade Økologisk
Bestemors favoritter
Bestemors favoritter blåbær
Økologisk Vaniljefløteis
Le Tentazioni Tiramisù
I Frutti Cocco
Il Tartufo Cioccolato e Crema

  

  

WallahuAlim.

halalharamguide

h1

Regal Lettbakte produkter

juli 21, 2009

Regal Lettbakte produkter inneholder emulgator e471 som er av botanisk opprinnelse. Denne inneholder enkeltstoffer som stammer fra kumelk. Produktene inneholder også et fettstoff som inneholder melkeprotein.
Regal’s produkter inneholder ikke alkohol.
Om det ikke er andre haram ingredienser i Regal sine produkter, vil disse være halal og kan konsumeres av muslimer.


    

 

Om noen ønsker mer detaljert informajson, er dere velkomne til å kontakte oss på mail: halalharamguide@live.no, da mailen fra Regal gir detaljert info. og full oversikt.

WallahuAlim.

 
halalharamguide

h1

Vegetabilsk emulgator e471 i Malaco Godt & Blandet

juli 9, 2009

Malaco Godt & Blandet posene inneholder emulgator e471 (mono- og diglyserider av fettsyrer) som er vegetabilsk.
Av alle disse blandingsposene inneholder alle svine gelatin, med unntak av
Malaco Godt & Blandet Original. Malaco har bekreftet at e160a som brukes i Godt & Blandet Original blir fremstilt enten syntetisk eller vegetabilsk og inneholder ikke  gelatin.

Men husk at Godt & Blandet Original inneholder røde gele biter som inneholder fargestoffet e120 (karmin) som er Haram. Jeg har hørt med Malaco og de kan bekrefte at det er kun de røde bitene som inneholder e120, og ikke de oransje eller burgunder.
Om du velger å kjøpe denne godteposen så husk å kaste de røde bitene.

Malaco Godt & Blandet Original     (Det er kun DENNE posen som kan konsumeres av muslimer, men husk å ta ut de røde bitene).

WallahuAlim.

halalharamguide

h1

Nestle ~ vegetabilske emulgatorer

juni 24, 2009

Matvareprodusenten Nestle kan opplyse at deres produkter inneholder vegetabilske emulgatorer (e471, e472 a,b,c,d,e,f, e473, e474, e479b).

Nestle bruker løpe fra ku til å utvinne mysepulver som blir brukt i deres produkter. Les denne artikkelen først: Mysepulver

 PS: Nestle fører flere egne merker som bl.a. Buitoni og Maggi. Det lønner seg derfor å lese bak på pakningen om hvem som er produsenten.
Her er en amerikansk oversikt over hvilket merker Nestle fører
: Nestle Brands og en nordisk oversikt, men ikke så omfattende: Nestle Nordic.

WallahuAlim.

halalharamguide

h1

Vegetabilske emlugatorer i Sætre produkter

juni 23, 2009

Også kjeksprodusenten Sætre kan bekrefte at emulgatorene e471 og e472 i produktene deres har vegetabilsk opphav.

WallahuAlim.

halalharamguide

h1

Vegetabilske emulgatorer i Bisca produkter

juni 23, 2009

Kjeksprodusenten Bisca kan bekrefte at alle deres emulgatorer (e471, e472 + +) i produktene deres er vegetabilske. De har ikke produkter som inneholder fett fra svin.

[Les uansett alltid ingrediensene, da samtlige produkter kan inneholde andre ingredienser som kan være haram].

WallahuAlim.

halalharamguide

h1

Mysepulver fra ku i Marabou

juni 18, 2009

Kraftfoods Sverige Marabou (sjokoladeprodusent – samme som Freia, men heter Marabou i Sverige) kan opplyse at mysepulveret (vasslepulver) som de bruker i Marabou sjokoladene for det meste er fremstilt uten løpe. Men leverandøren kan ikke garantere 100% løpefri mysepulver. Løpen som blir brukt til å utvinne mysepulveret kommer fra ku.

WallahuAlim.

Les først denne artikkelen: Mysepulver

halalharamguide

h1

Milda produkter – vitamin D

juni 18, 2009

Den svenske meieriprodusenten Milda (Unilever) har en rekke margarin osv. som inneholder vitamin D
Milda  kan opplyse at vitamin D som blir brukt i deres produkter fremstilles fra fettet i fåreull og kan dermed konsumeres av muslimer.

WallahuAlim.

halalharamguide

h1

Tine Halal oster

juni 12, 2009

Oster som blir fremstilt av mikrobiell løpe er halal. Den mikrobielle løpen utvinnes av en muggsopp som kalles Rhizomucur miehei. Disse produktene er merket med mikrobiell løpe.

Mikrobiell løpe baserte Tine oster:

Norbo
Snøfrisk hvitost
Sans Kesam
Norsk Chevre

Tine oster UTEN løpe:

TINE Kremost
Snøfrisk
TINE Gamalost
– TINE pultost



 

Alle andre ingredienser i ostene er også halal. JezakAllah til leseren som sendte inn info.

WallahuAlim.

halalharamguide

h1

Tine oster – løpe

juni 12, 2009

En leser har sendt oss info. om Tine oster. JezakAllah så mye!

Svar fra Tine ang. LØPE i ostene deres:

«Løpe er et enzym som brukes i ysteprosessen som katalysator for å skille
ostestoffet og mysen i melken. Av ostestoffet produseres det hvitost, og av
mysen blir det produsert brunost. Løpe er et naturlig stoff som blir
utvunnet fra storfemager (ikke svin) og inneholder enzymene chymosin og
bovinpepsin. Ved produksjon av løpe trekkes (ekstraheres) løpeenzymene fra
slaktede storfemager. Dyret er ikke slaktet halal. Det er ikke løpe fra
svin i noen av TINE sine oster. Når det gjelder merking av produktene er
dette etter de krav om stilles til merking».

Tine bruker ikke svineløpe i deres oster, men løpe utvunnet fra storfemager. Men siden dyret ikke er slaktet halal er det også her uenigheter mellom lovskolene om løpe er halal eller haram. Jeg skal forsøke å poste tema angående løpe og hva de forskjellige lovskolene sier om det, men anbefaler å ikke konsumere løpe baserte oster da det finnes andre varianter uten løpe som kan komsumeres av muslimer.


WallahuAlim.

halalharamguide

h1

Vegetabilske smaksforsterkere i Santa Maria produkter

juni 8, 2009

Santa Maria bruker vegetabilske smaksforsterkere e621, e627 og e631 i alle deres produkter som de produserer (Dvs. at alle deres kryddere, sauser osv. kan konsumeres av muslimer, hvis de ikke inneholder andre haram ingredienser).

PS: Jeg har dokumentasjon (mail / tlf) vedr. alt av informasjon på denne siden, men det er ikke sikkert jeg alltid poster det i innlegget. Om noen likevel føler at de må ha bevis, så er det bare å spørre.


WallahuAlim.


halalharamguide

h1

Vegetabilske aromaer i Maarud Sprø Creme Fraiche

mai 30, 2009

Maarud Sprø Creme Fraiche inneholder ingen smaksforsterkere, men aroamer som jeg har fått bekreftet er vegetabilske. Dessverre så er Maarud Sprø Creme Fraiche blitt delistet og dermed ikke lenger i produksjon. Likevel er denne å finne i diverse daglivare forretninger som restparti på salg.
Om noen skulle kjøpe den, så vet dere i så fall at den er Halal.

WallahuAlim.

halalharamguide

h1

Syntetisk, alkoholfri (ethyl) vanillin i Freia sjokolader

mai 28, 2009

Freia bruker syntetisk vanillin i deres sjokolader, fremstilt fra guaiacol og lignin. Ethyl vanillin er alkoholfri.

Svar fra Kraftfoods Norge, Freia:

Naturlig vanillin er en av bestanddelene i vanilje, som framstilles fra en orkide-plante.
Da naturlig vanillin kun finnes i begrenset omfang, brukes for det meste syntetisk vanillin i matvareproduksjon, deriblant sjokoladeproduksjon.
Syntetisk vanillin lages hovedsaklig fra enten guaiacol eller lignin. Guaiacol er et petrokjemisk produkt. Lignin er en bestanddel i tre og er et biprodukt fra fremstilling av kjemiske papirmasser, da spesielt sulfittprosessen.
Man bruker også ethylvanillin, hvilket har kraftigere smak. Ethylvanillin inneholder ikke alkohol.

Med vennlig hilsen

Sissel D.

WallahuAlim.

halalharamguide